Ki tudja merre...

V.Molnár Judit énekel

2008. szept. 30.

A csodaszarvas

Hunor és Magor
(Eredetmondánk Kézai simon nyomán)

"Menróth (Nimród)óriás a (babiloni)nyelvzavarodás megtörténte után Eviláth(Levédia)földjére költözött...és itt feleségétől Enétől két fia született:Hunor és Magor.Tőlük származnak a húnok,vagy magyarok.

Történt pedig egy alkalommal,hogy Hunor és Magor vadászni indultak.A pusztában egy gímszarvas (ünő) bukkant fel előttük s amint megmenekült előlük,a maeotisi ingoványokba űzték.Ott aztán végképp eltűnt előlük,és hosszabb keresés után sem bírtak ráakadni.Visszatértek atyjukhoz,és beleegyezését kérték,hogy a maeotisi ingoványok környékén telepedjenek le,mert ez a vidék alkalmasnak látszott állatok tartására.

Maeotis vidéke Perzsia tartományával határos,egy igen szűk gátló leszámításával minden oldalról tenger zárja körül.Folyóvizei nincsenek,de bővelkedik fűben,fában,szárnyasban,halban és vadban.A ki és a bejárás nehezen megy.Mikor aztán a maeotisi ingoványok közé letelepedtek,öt esztendeig ki sem mozdultak onnan.

Amint azonban egyszer a hatodik esztendőben kikalandoztak, egészen véletlenül Belár fiainak gyermekeire és feleségeire akadtak, amint éppen férjeik nélkül sátoroztak a pusztában és sebes vágtatva mindenestül a Maeotis ingoványai közé ragadták őket. Történetesen Dulának, az alánok fejedelmének két lányát is ezen gyermekek között kapták, ezen egyikét Hunor, a másikat Magor vette feleségül.

Ezen asszonyoktól származnak a Húnok vagy Magyarok valamennyien." (Kézai Simon)

From: Evy73 "Egy nép történelme erkölcsi vagyon, amit minden hű fia gyarapítani törekszik"(Padányi V.)
Added: (more info) " Vérvonal Nimródtól Árpádig" (video)
(less info) "Kell még egy szó..."

1 megjegyzés:

Vállalkozásom megszűnt írta...

Gyönyörű ez a történet és ez a metszet! Csak gratulálni tudok a Mesternek és dícsérni a keze munkáját! Ki is tettem a linkjét ennek az oldalnak, hogy mások is megtekinthessék e remekműveket!